Bİz...


Sakın yanlış beklentilere kapılmayın. " doğa yürüyüşü kafa dengi arkadaş bulmak, farklı farklı insan tanımak için bir araya gelmek etkinliği değildir"
Bu dünyada var olan her bir canlının ömrü sayılı günlerle sınırlıdır. Zengin olmak o sayılı günleri lüks ve konfor içinde, bir elin yağda, bir elin balda geçirmek için maddi bir takim değerlere bolca sahip olmak değildir. Beden ve zihin sağlığının yerinde olması, her yeni güne enerjik, neşe ve yüksek dozda tebessüm ile başlayabilmektir. Buna sahip olmanın en akıllı yolu doğada bedenini yorarak ruhunu dinlendirmek, mükafatlandırmaktır. İşte bu bizim var oluş nedenimizdir. Kim ne kadar cesur, istekli, atletik, yakışıklı, güzel, mal mülk, mevki, makam sahibi, kutsal özellikler taşıyor ilgilenmiyoruz.

yenirota hiç bir birliği, bölüğe, kuruluşa ve federasyona üye değildir.
Bir Dağcılık Kulübü değildir. Doğada yürüyüş yapmanın dağcılıkla bir milim dahi ilgisi ve ilişkisi yoktur.
Ticari amaç ile hareket eden Resmi ya da Gayr-ı Resmi Tur veya Turizm Şirketi de değildir.
Ülkemizin doğal güzelliklerine dair bir farkındalık yaratmanın yanında, kendi yaşamını Güzelleştirmek ve Sağlıklı Kalmak için Doğada Uzun Mesafe Yürüme Sporu Yapmayı canı gönülden seven amatör ruhlu doğa sporcularından oluşmuş bir arkadaş topluluğudur.

Tekrar ediyorum, kafası basmayan, beyni çalışmayanlar için tekrar tekrar ediyorum. " yenirota insanların doğaya olan ilgilerini kullanarak kendisine kayıt dışı gelir elde etmeye çalışan bir tur firması ya da topluluk değildir." Eyy varlığımız bir yerlerine batan ahlaksızlar, bilakis siz öylesiniz, pisliksiniz, zavallısınız. Ve ne acı ki çabalıyorsunuz ama çok beceriksizsiniz. Lütfen işgal ettiğiniz fuzuli kütlenizle doğaya daha fazla kirletmeyin.

Yenirota, birbirini tanıyan, amatör ruhla dolu dolu doğa sporu yapmayı, doğanın en kuytu, ürkütücü noktalarına girip çıkmayı seven, doğayı yaşamayı seçen sağlam bir arkadaş topluluğudur.

Amacı, insanlara doğayı sevdirmek, onları doğaya götürmek, hoşnut etmeye çalışmak, bir elleri yarda bir elleri ballıda harikulada bir gün yaşatmak değildir. Yeme, içme, eğlenme turu soslayarak etkinliklerini cazip hale getirmek suretiyle kendisine müşteri toplamaya çalışmaz.
Doğada yalnızca uzun ve zorlu yürüyüşler yapmak, içine girdiği araziyi dolu dolu iliklerine kadar yaşamak isteği ve amacı ile giden dostlarıyla sıradışı bir gün yaşamak gayesi ile yol alır.

Doğayı ve doğanın büyülü bütün derinliklerini hücrelirine kadar yaşamayı hayal etmek bir yana, bizzat içinde olan, düzenli olarak ve fakat amatör ruhu bozmadan ona ulaşmaya gayret eden bir Doğada Uzun Mesafe Yürüyüş gurubudur. . Her bir arkadaşımız doğayı adım adım özgürce yaşayarak sevme hakkımızı kullanmak ve bunu ömrümü boyunca devam ettirmek için adım atmaktadır. O bilinç ve duygu ile doğaya gitmeyi çok güzel bir alışkanlık haline getirmiştir.

Yola düştükten sonra vazgeçen, yarıda bırakanları sevmeyiz. Sahip olduğumuz kabiliyet ve gücü şartları çok zorlamadan en verimli şekilde ortaya çıkartmak için adım atarız. Elbette insanı düşünme ve davranma şartlarını zorlayan hallerde hepimiz birbirimize destek olmaktan saniye geri durmayız.

"Ben hiç bir guruba ait değilim, rota seçerim, canımın istediği gurupta da yürürüm.." diyenler, Vesikalı vesikasız bütün dağcılar, mangalcılar, alkolikler, saçma sapan ve hep aynı zirveleri spor adı altında tavaf ederek egosunu şişirenler, süslü cicili doğa kıyafetleri ile caka satıcılar, pozcular, iki yüzlüler... ortamımız kesinlikle size göre değildir, bizden hatta bence doğadan uzak durun. Tüm doğal güzellikleri süratle kirletmekle kalmıyor yok ediyorsunuz.

Sağlıklı olmak ve bir ömrü sağlıklı geçirmek için doğa sporlarını tercih etmiş bir topluluğuz. Her hafta sonu düzenli olarak Cumartesi ve Pazar günleri iki ayrı doğa yürüyüşü etkinliği yapıyoruz.

Sayfamızda karşılaştığınız bütün etkinliklerimiz yalnızca bilgilendirme ve paylaşım amacı ile yayınlanmaktadır.

Katılım için kimseye davetiye gönderilmez. Hiç bir arkadaşımız telefonla aranıp " seni çok özledik, uzun zamandır görmüyoruz.." gibi davatlerle yürüyüşe çağırılmaz. Bir hobi olarak icra ettiğimiz etkinliklerimizde amaç Para kazanmak değildir.

yenirota.com web sayfasındaki bütün paylaşımlar takip eden arkadaşlar için bir duyuru, bilgilendirme niteliğindedir. Yürüyüşe davet çağrısı yada katılımcı toplamak için kullanılan bir ilan değildir.

Cumartesi Doğa Yürüyüşleri;
Cumartesi Doğa Yürüyüşlerini tercih eden katılımcılarda iki neden etken. Birincisi ertesi gün dinlenip Pazartesi günü haftaya daha zinde başlamak. İkincisi doğal güzelliklerin bol olduğu 15 ile 20 kilometre aralığındaki hafif ile orta zorluktaki rotalarda koşturmacasız, telaşsız terapi gibi bir gün yaşamak.
Doğaya mangal ve sucuk partileri muhabbetlerine girmeden tempolu, orta uzunluktaki rotalarda yürüyüş yapmak isteği ile ilk defa katılmak isteyenler için uygundur.

Pazar Doğa Yürüyüşleri;
Pazar Doğa Yürüyüşleri aynı Cumartesi Doğa Yürüyüşleri gibi doğal güzelliklerin bol olduğu 15 ile 20 kilometre aralığındaki hafif ile orta zorluktaki rotalarda koşturmacasız, telaşsız terapi gibi bir gün yaşamak için planlanmıştır.
Doğaya mangal ve sucuk partileri muhabbetlerine girmeden tempolu, orta uzunluktaki rotalarda yürüyüş yapmak isteği ile ilk defa katılmak isteyenler için rotanın durumuna göre uygundur.
Yürüyüşçü katıldığı her rotanın bilenen ya da bilinmeyen her türlü doğada yürüme riskini kabul eder.

Profesyonel Doğa Yürüyüşleri;
Profesyonel Doğa Yürüyüşleri Pazar günleri yürümeyi tercih eden Uzun Mesafe Doğa Yürüyüşçüleri tarafından icra edilebilir. Doğa yürüyüşlerine başladıktan bir müddet sonra tempolu, uzun mesafe yürümek, meslek hayatlarından gelen spor alışkanlığını doğa yürüyüşleriyle birleştirerek sürdürmek, şehirde spor yapmaktan bıkmış, doğada tempolu uzun yürüyüşler ile hem spor yapmak hem de ülkemizin eşsiz doğasını dolu dolu yaşamak isteyen kişilerin bir şekilde ellerine geçen fırsatta bu deneyimi yaşadıktan sonra devamında kendi tercihleri ve katılımı ile gerçekleştirilir.. Profesyonel Doğa Yürüyüşçüleri her adımını ne istediğini bilerek atar. Sızlanmaz, söylenmez, gün boyu tempolu ve keyif alarak yürür. Doğal olarak bize de Doğada Uzun Mesafe Yürüyüşlerine ayırdığımız Pazar günlerine hepsi birbirinden güzel yeni yeni rotalarda 30 ile 40 kilometre aralığında tempolu, uzun mesafe yürüyüşler planlamak ve icra etmek düşüyor.
Yürüyüşçü katıldığı her rotanın bilenen ya da bilinmeyen her türlü doğada yürüme riskini kabul eder.

Çadır Konaklamalı Etkinlikler;
Senenin dört mevsiminde ülkemiz ve yurt dışı bütün etkinliklerimizi çadır konaklamalı olarak icra ediyoruz.
Bu etkinliklerimizde daha evvelce planladığımız ve paylaştığımız Türkiye'in yüksek dağlık çoğrafyasının tamamından, Gürcistan Kafkas dağlarına, Antik Likya ve Karya ya da benzeri Uzun Mesafe Yürüyüş rotalarına, Güneyden Kuzeye, Doğudan Batıya çok özel rotalarda en az iki en fazla 10 günlük Çadır Konaklamalı Kamp etkinlikleri yapıyoruz. Yolcuklarımızda bölgesine göre Tren, Şehirler arası otobüsler ya da ucak kullanıyoruz. Bazen de minibüs kiralıyoruz. Çadır konaklamalı etkinliklerimizde herkes kendi çadırını getirir. Biz çadır kiralama ya da benzer hizmetler vermiyoruz. Pansiyon yada otel gibi yerlerde konaklamak yasaktır.

Uyarı - 2
Doğa yürüyüşleri bir eğlence, kültür ve doğa gezisi, mangal, yeme-içme turu değildir. Her bir etkinliğimiz başlangıç saatinden bitiş saatine kadar ciddiyetle yapılması, en hafifinde bile sıklıkla efor gerektiren doğa sporları aktivitesidir.


" Darısı ilerlemek, kendisini geliştirmek isteyen bütün doğa severlerin başına..." diyoruz.

Sonsuz sevgiler.

Dikkat !

Doğa Yürüyüşlerinin Altın Kuralları;

İlk sıradaki altın olduğu kadar hayati bir kuraldır. Geri dönüşü yoktur. Mutlaka mutlaka ve mutlaka uyunuz. Unutmayın tedbir takdiri bozar.

- Doğa Yürüyüşleri sporunu yapmak için birinci kural sağılıklı olmaktır.
Geçmişte geçirdiğiniz bir kalp rahatsızlığınız var ise doktorunuzun mutlaka onayını alın. Başlayacağınaz vakit lütfen rehberi rahatsızlığınız hakkında bilgilendirin.
Bildiğiniz bir rahatsızlığınız yok, sağlıklı yaşayan biri iseniz bile öncelikli olarak herhangi bir sağlık kuruluşunda ya da aile hekiminizi ziyaret ederek küçük bir check-up ile bedeniniz, özellikle kalbinizin doğa yürüyüşlerine eleverişli olup olmadığını kontrol ettirin.

Yürüyüşçü katıldığı her rotanın bilenen ya da bilinmeyen her türlü doğada yürüme riskini kabul eder.

Faaliyet esnasında olabilcek bu ve benzeri sağlık sorunlarınızda sorumluluk kabul etmiyoruz. Her katılımcı bu satırları okuyup anlayarak, bilerek ve kendi isteği ile gelmektedir.

- Ayağımızda, her mevsim kullanımı çok rahat, özellikle kış vakti su geçirmez
( ki artık ülkemizde her botu su geçirmez olarak satıyorlar. Büyük çoğunluğu kumaş kaplama olan botlara da aynı kelime sarfediliyor, Çarşak bantlı, deri, içi goretex kumaş ile kaplanmış botlara da. Halbu ki kısmen kumaş kaplamalı, içi goretex'li yürüyüş ayakkabılarını yazın, çarşak bantlı, tamamen deri, içi goretex kaplamalı bot tarzı yürüyüş ayakkabılarını kışın kullanıyoruz.) tercihen vibram tabanlı doğa yürüyüşleri için uygun bir ayakkabı vardır. Kış mevsimi dışında doğa yürüyüşleri için kullanacağınız doğa ayakkabısının bilekli olması şart değildir. Ve fakat ayağınızın içinde çok rahat etmesi, tabanının kesinlikle en az 7-8 saatlik yürüyüşlere uygun olması ayak ve bacak sağlığımız için mecburidir.
Kış yürüyüşleri için mümkünse yüzde yüz su geçirmez özelliği olan bot tarzı bir yürüyüş ayakkabısı giyiyoruz. Ve bu botu sadece kış aylarında karlı, sulu yürüyüşler için kullanıyoruz.

- Yürüyüş esnasında kalın giyinmiyoruz. Mümkün olduğunca kat kat giyiniyoruz. Vücut ısımızdaki değişime göre katları eksiltiyor ya da arttırıyoruz. Özellikle kış yürüyüşlerinde molalarda giymek üzere çantamızda mutlaka hafif ama ısıda cömert bir mont bulunduruyoruz.

Hava şartları ne olursa olsun mutlaka bir yağmurluk taşıyoruz.

- Doğa Yürüyüşüne Giderken Çantamıza Ne Koyalım ;
Öncelikle doğaya ilk kez gidiyorsanız şehirde rutin hayatınızda pek alışkın olmadığınız muhakkak çok daha farklı bir ortam yaşayacağınız için heyecanlısınız. Doğal olarak çantanıza tedbir amaçlı aklınıza gelen her şeyi koymak isteyebilirsiniz.
Tabi ki böyle bir şeye gerek yok.
Evvela size lazım olan 30 litrelik bir sırt çantası. Yani lise talebelerinin okula giderken sırtlarına aldıklarının 5 litre daha büyüğü bir çanta. İster en pahalısını alın ister çocuğunuzun mezun olduktan sonra evin bir köşesine attığı okul çantası olsun. Bir sırt çantası şart.
İçine;
-yağmurluk
-birbuçuk litre su
-Sabah ve öğlen yemek için sandeviç
-bir avuç kuruyemiş
-Güneş gözlüğü, şapka, bere, eldiven,
-Düdük,çakmak, yedek pil ve fener.
-Yedek tişört, çorap ve hafif bir polar
koymanız yeterlidir.

- Doğa Yürüyüşünde Baton kullanımı ;
Doğa yürüyüşlerinde baton kullanmak kişinin kendi tercihidir. Sağlık yönünden faydaları olduğu yalnızca bir iddiadır. Gerçekle ilgisi yoktur. Bilakis batonla yürüyen kişi doğru tempoyu yakalayamaz. Kendisini sürekli olarak batonlu yürümeye alıştırmış kişi batonu olmadığı vakitlerde özellikle arazi geçişlerinde büyük zorluklar yaşar.

- Doğa Yürüyüşünde Tozluk Kullanımı ;
Tozlukların doğa yürüyüşlerinde tercih olarak kesinlikle kullanılması gereken mevsim kış mevsimidir. Pantolonun paçasına, botunuzu da topuğundan itibaren kapatacak şekilde takılan tozluk sayesinde derin karlı rotalarda yürürken yürüyüş ayakkabınızın içine kar girmesine engel olur. Ayakkabınız saatlerce yüzde yüz su almıyor olsa da tozluk kullanmıyorsanız ayakkabınıza giren kar yüzünden her yürüyüşte mutlaka ayaklarınız ıslak döneceksiniz. Bu aynı zamanda botunuzun su geçirmez özelliğinin de daha kısa sürede bozulmasına neden olacaktır.
Öte yandan kışın mutlaka olması lazım gelen tozlukların bahar ve yaz döneminde kullanılması kişinin kendi tercihidir. Kullanılmasa da bal gibi konforlu yürüyüşler yapılabiliyor. Tabii derin "çarşak" dediğimiz minik kaya parçalarının kaplı olduğu özellikle yüksek irtifa, yani 3000 metre üzerindeki arazilerde botunuza boğazından sürekli, yürürken seken minik taş parçaları girip yürüyüş konforunuzu bozmasın, sık sık durup botunuzdan o minik taş parçasını çıkartmaya çalışarak zaman kaybı yaşamak istemiyorsanız tozluk en güzel çözümdür.

- Bizler daha önce birbirimizle defalarca doğaya gitmiş, zor kış şartlarında birbirine güvenerek tabiatın güçlüklerini yenmiş ve rotalarımızı tamamlamış çok özel insanlarız. Öncelikle yiyecek devamında da karşılaşılabilecek doğal zorluklarda her insanda mutlaka var olan ve fakat bastırılmış halde zamanını kollayan bencilliğin asla bizi yoldan çıkarmasına izin vermeyiz.

- Doğadaki etkinliğimiz bir deşarj olma fırsatı ise de çok konuşarak, kişisel dertlerimizi bizi kibarlığından dinleyen yürüyüş arkadaşlarımıza anlatarak onların keyfini kaçırmayız, doğanın saf güzelliğini yaşamaya hazırladığı dikkatini dağıtmayız. Ve fakat yürüyüşün keyfini sürmeye çalışırken olası bir zorluk durumunda yardıma ihtiyacı olacak grup arkadaşlarımıza yardım etmeyi aklımızdan da çıkarmayız.

- Yanımıza her zaman şehirde tükettiğimizden biraz daha fazla içecek alırız. Bir günlük yürüyüş sırasında terleyerek sıvı kaybederiz. Bu durum yürüyüş performansımızın düşmesine neden olur. Ortalama 1,5 litre su uygundur.

- Yiyecek olarak hafif, pratik, doyurucu çeşitlere yöneliyoruz. Abartmıyoruz. Hazır konservelerden çok evde kendi hazırladığımız domates, biber gibi sebzelerle renklendirilmiş kaşarlı sandeviçleri tercih ediyoruz.

- Bizler doğa aşıklarıyız. Doğayla ya da birbirimizle ve ya başkaları ile mücadele etmiyoruz. Kimse, özellikle doğayla mücadele etmemeli, onunla iddialaşmamalı, inatlaşmamalıdır. Bilmelisiniz, doğanın izin vermediği koşullarda aktivite gerçekleştirilemez. Unutmayalım insan eğer mutlaka bir yarışma hevesine kapılmış ise bunu yalnızca kendi kendisiyle, aklında ürettikleriye yapmalıdır. Doğayla ve başkalarıyla değil.
İnsanın doğada en büyük başarısı onunla uyum içinde yaşayabilmesidir.

Herhangi bir doğa ortamında yürüyüşe katılmadan evvel ;
- Sırt Çantanızda her mevsim kötü hava koşullarını hesaplayarak mutlaka yedek kıyafet, çorap ve yağmurluk bulundurun. Doğaya hazırlanırken dağcılık malzemeleri satan yerlere girip en pahalı kıyafetleri almaya heveslenmeyin. Pahalı malzeme her zaman en iyi malzeme değildir.

- Ola ki yürüyüş esnasında gruptan ayrıldınız ve da_ha’sı kayboldunuz. İşte size ilk ders; Lütfen kaybolduğunuzu anladığınız noktada bekleyin. Bütün akıllarda birleşmiş bir kural vardır. Bütün aramalar, bağrışmalar, düdük sesleri sizin en son görüldüğünüz yerden başlar.

- Katıldığınız etkinlik boyunca doğaya ve çevrenize zarar vermeyin.

Şöyle ki;

Aktiviteniz esnasında ortaya çıkan çöplerinizi kesinlikle doğaya bırakmıyoruz.
Konserve kutularını iyice ezerek hacmini küçülttükten sonra sağlam bir poşetle çantamıza gömüyoruz. Doğaya bırakmıyoruz.

- Gücümüzü ekonomik kullanıyoruz. Dönüşü de düşünüyoruz. Önemli kazaların çoğunun doğada dönüş sırasında olduğu her zaman aklımızda.. Gidiş dönüş saatini iyi ayarlıyoruz. Temponun düşük seyretmesi ya da herhangi bir sağlık nedeni ile etkinliği vaktinde bitiremeyeceğimize ve çok geç kalacağımıza kanaat getiriğimizde rotamızı kesiyor ve minibüsümüzün gelebileceği en uygun noktaya geçiş yapıyoruz..

ÇOK ÖNEMLİ NOT ;
Doğada Uzun Mesafe Yürüyüş Sporu her ne kadar tehlike ve riskin olmadığı orman ve benzeri doğa ortamlarında geçerleştiriliyorsa da içerisinde ayak burkulması ya da yürürken yanlış bir hareket sonucu ayak kırılması vs.. gibi tehlikeler barındıran ciddiye alınarak yapılması gereken bir spordur. Etkinliklere iştirak eden arkadaşlar Doğada Uzun Mesafe Yürüyüş Sporunu kendi istek ve tercihleri ile yapmaktadırlar ve yukarıda bahsi geçen riskleri kabullenerek etkinliğe iştirak etmektedir.

Etkinliğe katılım için kimseye davetiye gönderilmez.

Etkinlik enasında bölgeyi bilen, sizlere yol gösteren kişi rota boyunca keyfi risklere girmez. Yalnızca önceden özet olarak tarif edilen rotanın kaybolmadan tamamlanmasından sorumludur.
Katılımcıların yorulma, fotoğraf çekme ve benzeri sebeplerle yürüyüş temposuna uymaması ve bütün gurubu yavaşlatması, yürüyüşün tahmini olarak duyurulan süreyi aşmasına neden olması durumunda sorumlu kişi yol gösteren değildir.

Doğada keyifle geçirdiğiniz ve geçireceğiniz günler bol olsun.

...
Ankara trekking, Ankarada Doğa Yürüyüşleri, trekking, Ankarada Trekking Grupları, Ankarada doğa yürüyüş grupları..