01 Şubat 2025, Cumartesi : Sportif Doğa Yürüyüşü..
"Mengen - Devrek Arasında... "


01 Şubat 2025, Cumartesi : Sportif Doğa Yürüyüşü..
"Mengen - Devrek Arasında..."



Uyarı - 1
yenirota ticari amaç ile hareket eden Resmi ya da Gayr-ı Resmi Günübirlik, Paket Turlar düzenleyen Turizm Şirketi değildir. Herhangi bir birliği, kuruluşa ve federasyona üye değildir. Dağcılık yapmaz.
Ülkemizin doğal güzelliklerine dair bir farkındalık yaratmanın yanında, kendi yaşamını Güzelleştirmek ve Sağlıklı Kalmak için Doğada Uzun Mesafe Yürüme Sporu Yapmayı canı gönülden seven amatör ruhlu doğa sporcularından oluşmuş bir arkadaş topluluğudur.
Doğada Uzun Mesafe Yürüyüşleri doğada her türlü arazide uzun mesafelerde tempolu yürüyebilme, tırmanma ve inme tecrübesi olan ve kondisyonu çok iyi yürüyüşçüler içindir. Çok Zor bir spordur. Ekipteki herkes bunu bilerek hareket eder.
Bir eğlence, kültür, doğa ve meşhuriyet gezisi, mangal, yeme-içme TURU değildir. TUR organizasyonları ile karıştırılmamalıdır.
Her bir rotamız başlangıç saatinden bitiş saatine kadar efor gerektiren, çok ciddi doğa sporları aktivitesi içermektedir.


Sevgili Dostalarım,
Haftanın rotasına nakletmeden evvel size az biraz Orman Banyosu'ndan bahsedeceğim. Bu kavram 1980 li yılların başında Japonya'da çıkmış ortaya. Japon Ormana Bakanlığı sadece kendi vatandaşlarına değil tüm dünya insanlığına sağlıklı bir yaşam için doğada düzenli olarak vakit geçirmeleri, bir nevi orman banyosu yapmaları önerisinde bulunmuş. Tabi bu öneri Japonya'da süratle ciddiye alınmış ve Ormanda Terapi ve Banyo Rotaları hazırlanıp sunulmuş.
Bununla da kalınmamış Japon Bilim İnsanları doğa ile iç içe olmanın sağlığımıza olan olumlu etkilerini ölçmeye başlamışlar. Yapılan çalışmaların sonuçlarına göre ormanda sadece haftada 1 gün bile geçirdiğimizde; stres hormonlarında azalma, kalp ritminde düşüş, kan basıncında azalma ve daha da önemlisi kansere karşı savaşan doğal öldürücü hücrelerde artış tespit edilmiş.
Bu konuda araştırma yapan bilim adamları “fitonsit” adını verdikleri bir tür organik, uçucu bileşeni keşfetmişler. Bu organik uçucu bileşenlerin var oluş maksadı bitkileri mantar, bakteri ve böcek saldırılarından doğacak hasarlara karşı korumakmış.
İnsanların çoğunlukla o malum bitkileri yiyerek bir ölçüde fitonsitlere maruz kaldıkları söyleniyor. Normal yapısı zehirli olan fitonsitler ancak uygun miktarda alındığında insanlar için çok faydalı oluyor deniliyor. Yeşillik yeme dışında Fitonsitlere maruz kalmanın en etkili ve güçlü yolu ise ormanda vakit geçirmekmiş. Bitkiler tarafından üretilen bu antimikrobiyal bileşiklerin insan sağlığını etkisini 1 hafta sürdürecek şekilde koruduğu tespit edilmiş.
Aslında mevzu çok uzun. Ben burada minik bir başlangıç yapıyorum. İnternet ayrıntıları dev buğdal silolarını dolduracak çoklukta. Bulup okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum.

Evet bu haftanın Rotası; "Mengen ile Devrek Arasında yaşanacak...

Tarih 01 Şubat 2025... Şubat ayının ikinci haftasında başlayacak ve bir hafta sürecek kar fırtınaları ile süslenmiş soğuk hava dalgasından önce son bahar havasını yaşayacağız bu Cumartesi günü. Sıcaklık 14 dereceyi bulacak gün içerisinde.
Parçalı bulutlu, güneşli giriş yapacağımız Şubat ayının bu ilk gününde Mengen ile Devrek arasında, Dorukan tünelinin Devrek tarafından gireceğiz rotamıza. Ama önce sabah 06:00 Kızılay ve devam eden noktalarda buluşma. Malum noktada kahvaltı ve sonra bir saatlik bir yolculuk var. Mengen'i geçiyor, Dorukan Tüneline giriyor ve sonra çıkıyoruz. Ah işte tam o noktada sağdaki tesisin müsait bir noktasına aracımızı bırakıp hazırlıklarımıza başlıyoruz. Herkes hazır olduğunda on dakika kadar Devrek asfaltına paralel akan dere boyu yürüyoruz. Sonra yolu kesip batı yönünde orman yoluna giriyoruz. Ağır ağır bu yolda yaylanıyoruz. Tepeye yakın bir yere geldiğimizde biraz yol, biraz patika karıştırarak yürümeye devam ediyoruz. Ekip kıvama geldiğinde 200 metrelik sert bir inişimiz var. Düşeceğimiz yol çoook eski Mengen - Ankara yolu. Biraz koynunda oyalanıyoruz. Ardından rampa ve yükselmenin ikinci bölümüne geçiyoruz. Çıkışları orman yollarında, inişleri orman gülleri arasında bol doğaçlamalı yapıyoruz, hazırlıklı olun..

Evet, yürüyüşlerimizde herkes kendi kumanyasını getirir. Bu nedenle çantamıza, sabah kahvaltısı ve öğlen molasında yemek için sandeviç, yürürken canımız çektikçe yemek için yeşil ya da siyah zeytin, gofret, çikolata ya da meyve ve 2 litre su koyarız. Yağmurluğumuz yaz kış her şartta mutlaka çantamızda olur.

Kızılay'dan sabah 06:00'da çıkarız yola. Kahvaltı durağımız Sarının yeridir..

Cumartesi doğa yürüyüşlerimizde amaç kişinin tek başına ya da bu alanda faaliyet gösteren ticari işletmelerin hiç bir zaman içine giremeyeceği orman dokularını mevsimin tam da göbeğinde en taze heyecan dolu şekliyle, her adımından büyük keyif alacağı bir coğrafyada ve alışılmamış yükseltilerde hayatının rutini haline getirdiği gibi mümkün olduğu kadar başlangıçtaki ilk dakikadan bitiş noktasına kadar amatör duygular içinde hem güzel manzaraları doya doya iliklerine işlemek hem gün boyu orta şiddette bir spor yapmak ve hem de şehir hayatının ruhuna yapıştırdığı kötü kırıntıları yüksek bovis değerleri ile rehabilete atmek, günü ve tabi ki hayatı enerji dolu, heyecanlı bir şekilde yaşamaktır.

Doğa yürüyüşlerinin zorluk derecesi;
Doğa yürüyüşleri alışkın olmayan birisi için başlangıçta zor bir spordur. Çünkü sabah saat 10:00 ile akşam 17:00 aralığında, gün boyu neredeyse hiç durmadan yirmi kilometrelik engebeli bir arazide yürümek zordur. Ve fakat düzenli doğa yürüyüşü yapan insanlar bir müddet sonra nikotin bağımlılığı gibi böylesi yürüyüşlerin bağımlısı olmaktadırlar. Doğada doğaçlama yapılan iniş ve çıkışlar kimi zaman zordur, kimim zaman da kolay, fakat her şekilde de doğaya ayırdığınız o en kutsal gününüzün en güzel anlarıdır.

Doğa yürüyüşleri kesinlikle bir " her kim katıldıysa o kişiyi hoş tutma, eğlendirme " etkinliği değildir. Doğada Tur atılmaz. Yürüyüşçüler her zaman kendilerini orta ile zor arasında bir yürüyüşe hazırlıklayarak gelirler. O gün o ortama bedenini yorarak ruhunu dinlendirmeye gelmiş hiç kimse "hiç böyle bir yürüyüş ummuyordum.. mahvoldum...öldüm...bittim..." söylem ve serzenişleriyle rahatsız edilmez.

Şehir içinde düzenli yürüyenler, oradan oraya koşturanlan, hareketli bir yaşamı olanlar için daha evvel doğa yürüyüşü yapmamış olsalar bile doğa yürüyüşlerinde başarılı olurlar. Ama unutulmamalı ki yine de zorlanacaklardır.

Masabaşı çalışan, her yüz metrede bir " ne kadar kaldı " diye soran, 3000 metrelerde orman bekleyen süper kafalar, hareketsiz yaşayanlar ise bu yaşam şeklini değiştirmedikleri sürece doğaya çıkmasınlar. Hiç bir zaman tavsiye edilmez.

01 Şubat 2025 ; Cumartesi  Herzamanki gibi Kızılay'da buluşma ve hareket saati 06:00

Not;  Doğaya aşık, onu her yönü ile yaşamaya hazır ve istekli değilseniz, falanca gitti ben de gitmeliyim geçici hevesindeyseniz emin olabilirsiniz, hem bizi ilgilendirmiyorsunuzdur hem de doğa yürüyüşü size göre değildir. Boşa masraf etmeyin.

Doğa Yürüyüşlerine Katılmadan Evvel " Dikkat " Başlığı Altındakileri Mutlaka Okuyun.


Başlama saati : 09:30
Bitiş saati : 17:00
Ankara'ya varış : 21:00
Toplam; 19-22 Kilometre aralığındadır.