27 Ocak 2024, Cumartesi : Sportif Doğa Yürüyüşü..
"Akyarma, Gebeler Yaylası - Pınar Tepe - Alakoç Yaylası.. "
27 Ocak 2024, Cumartesi : Sportif Doğa Yürüyüşü..
"Akyarma, Gebeler Yaylası - Pınar Tepe - Alakoç Yaylası... ."
Uyarı - 1
yenirota ticari amaç ile hareket eden Resmi ya da Gayr-ı Resmi Günübirlik, Paket Turlar düzenleyen Turizm Şirketi değildir. Herhangi bir birliği, kuruluşa ve federasyona üye değildir. Dağcılık yapmaz.
Ülkemizin doğal güzelliklerine dair bir farkındalık yaratmanın yanında, kendi yaşamını Güzelleştirmek ve Sağlıklı Kalmak için Doğada Uzun Mesafe Yürüme Sporu Yapmayı canı gönülden seven amatör ruhlu doğa sporcularından oluşmuş bir arkadaş topluluğudur.
Doğada Uzun Mesafe Yürüyüşleri doğada her türlü arazide uzun mesafelerde tempolu yürüyebilme, tırmanma ve inme tecrübesi olan ve kondisyonu çok iyi yürüyüşçüler içindir. Çok Zor bir spordur. Ekipteki herkes bunu bilerek hareket eder.
Bir eğlence, kültür, doğa ve meşhuriyet gezisi, mangal, yeme-içme TURU değildir. TUR organizasyonları ile karıştırılmamalıdır.
Her bir rotamız başlangıç saatinden bitiş saatine kadar efor gerektiren, çok ciddi doğa sporları aktivitesi içermektedir.
Sevgili Dostalarım,
Bu hafta Perşembe gününden itibaren o beklediğimiz kar kış kıyamet senaryosunu yaşamaya başlıyoruz. 10 günlük hava tahmin raporlarında 10 gün boyunca hiç kesilmeden, her gün ortalama 10 santim civarındar kar yağışı bekleniyor. Bu konsantre kış masalından en çok etkilenecek illerden bizi ilgilendirenler ; Bolu, Gerede, Karabük, Ankara'nın Kuzey ve Kuzey batı sınırları oluyor.
Perşembe - Cuma - Cumartesi - Pazar - Pazartesi kesintisiz her gün yoğun kar yağışı beraberinde yollarda buzlanma falan ve filan gibi sorunları getireceğinden bu hafta Cumartesi rotamızı Bolu-Çamlıdere arasından, Taze kar ile binbir güzellikte görüntüler veren bir bölgeden seçtim.
Rotamız tam bir kış havasında ; Akyarma, Gebeler Yaylası - Pınar Tepe - Alakoç Yaylası.
Her zamanki gibi sabah 06:00 buluşma. Bir saat yolculuk. Huzur. Ve üstüne yarım saatlik yolculuk ile Akyarma mevki, Gebeler yaylasındayız. Yayla malumunuz E-5 kenarında, sık göknar ormanının burnunun dibinde bulunuyor.
Hava tahmin raporlarına göre yürüyüşümüze lapa lapa kar yağışı ile başlıyoruz. 3-4 gündür yağan kar alan bölgede rotamızda ortalama yarım metre kar tahmin ediyorum. Bu nedenle yürüyüşümüzde muhtemelen hediklerimizi kullanacağız. Kar örtüsü altındaki göknar ormanında uzun bir tırmanıştan sonra günün ortasında varmayı hedeflediğimiz Pınar tepe 1800 rakımda. Göknar ormanlarında sırtları kullanarak sakin bir tempo ile ulaşacağız 1800 lü rakıma. Geçmiş kış deneyimleri ile biliyorum ki zirvede bizi sadece beyaz rengin hakim olduğu bir manzara karşılayacak. Zirvede biraz nefesyendikten sonra günün molası için orman içinde sakin bir nokta tercih edeceğiz. Moladan sonra yönümüz Güney-batı. Alakoç köyü ile yaylasına birleştiren yola indiğimizde kar etkisini arttırmış olacak. Artık günün kalan bölümünü bu tür bir yolu takip ederek E-5 karayolu yönünde yürüyerek yaşayacağız.
Kar kalınlığına bağlı olarak yürüyüşümüz 10 ile 15 kilometre arasında bir mesafede cereyan edecek.
Evet, yürüyüşlerimizde herkes kendi kumanyasını getirir. Bu nedenle çantamıza, sabah kahvaltısı ve öğlen molasında yemek için sandeviç, yürürken canımız çektikçe yemek için yeşil ya da siyah zeytin, gofret, çikolata ya da meyve ve 2 litre su koyarız. Yağmurluğumuz yaz kış her şartta mutlaka çantamızda olur.
Kızılay'dan sabah 06:00'da çıkarız yola. Kahvaltı durağımız Sarının yeridir..
Cumartesi doğa yürüyüşlerimizde amaç kişinin tek başına ya da bu alanda faaliyet gösteren ticari işletmelerin hiç bir zaman içine giremeyeceği orman dokularını mevsimin tam da göbeğinde en taze heyecan dolu şekliyle, her adımından büyük keyif alacağı bir coğrafyada ve alışılmamış yükseltilerde hayatının rutini haline getirdiği gibi mümkün olduğu kadar başlangıçtaki ilk dakikadan bitiş noktasına kadar amatör duygular içinde hem güzel manzaraları doya doya iliklerine işlemek hem gün boyu orta şiddette bir spor yapmak ve hem de şehir hayatının ruhuna yapıştırdığı kötü kırıntıları yüksek bovis değerleri ile rehabilete atmek, günü ve tabi ki hayatı enerji dolu, heyecanlı bir şekilde yaşamaktır.
Doğa yürüyüşlerinin zorluk derecesi;
Doğa yürüyüşleri alışkın olmayan birisi için başlangıçta zor bir spordur. Çünkü sabah saat 10:00 ile akşam 17:00 aralığında, gün boyu neredeyse hiç durmadan yirmi kilometrelik engebeli bir arazide yürümek zordur. Ve fakat düzenli doğa yürüyüşü yapan insanlar bir müddet sonra nikotin bağımlılığı gibi böylesi yürüyüşlerin bağımlısı olmaktadırlar. Doğada doğaçlama yapılan iniş ve çıkışlar kimi zaman zordur, kimim zaman da kolay, fakat her şekilde de doğaya ayırdığınız o en kutsal gününüzün en güzel anlarıdır.
Doğa yürüyüşleri kesinlikle bir " her kim katıldıysa o kişiyi hoş tutma, eğlendirme " etkinliği değildir. Doğada Tur atılmaz. Yürüyüşçüler her zaman kendilerini orta ile zor arasında bir yürüyüşe hazırlıklayarak gelirler. O gün o ortama bedenini yorarak ruhunu dinlendirmeye gelmiş hiç kimse "hiç böyle bir yürüyüş ummuyordum.. mahvoldum...öldüm...bittim..." söylem ve serzenişleriyle rahatsız edilmez.
Şehir içinde düzenli yürüyenler, oradan oraya koşturanlan, hareketli bir yaşamı olanlar için daha evvel doğa yürüyüşü yapmamış olsalar bile doğa yürüyüşlerinde başarılı olurlar. Ama unutulmamalı ki yine de zorlanacaklardır.
Masabaşı çalışan, her yüz metrede bir " ne kadar kaldı " diye soran, 3000 metrelerde orman bekleyen süper kafalar, hareketsiz yaşayanlar ise bu yaşam şeklini değiştirmedikleri sürece doğaya çıkmasınlar. Hiç bir zaman tavsiye edilmez.
27 Ocak 2024 ; Cumartesi Herzamanki gibi Kızılay'da
buluşma ve hareket saati 06:00
Not; Doğaya aşık, onu her yönü ile yaşamaya hazır ve istekli değilseniz, falanca gitti ben de gitmeliyim geçici hevesindeyseniz emin olabilirsiniz, hem bizi ilgilendirmiyorsunuzdur hem de doğa yürüyüşü size göre değildir. Boşa masraf etmeyin.
Başlama saati : 08:30
Bitiş saati : 16:00
Ankara'ya varış : 20:00
Toplam; 10 - 15 Kilometre aralığındadır.