21 Mart 2021 Pazar ; Profesyonel Doğa Yürüyüşü
"Kızılcahamam, Kasımlar köyü - Kasımlar, Hıdırlar Yaylaları - Bozalan Tepesi - Gerede, Haşat Yaylası - Macarlar köyü"



21 Mart 2021 Pazar ; Profesyonel Doğa Yürüyüşü
"Kızılcahamam, Kasımlar köyü - Kasımlar, Hıdırlar Yaylaları - Bozalan Tepesi - Gerede, Haşat Yaylası - Macarlar köyü"



Uyarı - 1
yenirota ticari amaç ile hareket eden Resmi ya da Gayr-ı Resmi Günübirlik, Paket Turlar düzenleyen Turizm Şirketi değildir. Herhangi bir birliği, kuruluşa ve federasyona üye değildir. Dağcılık yapmaz.
Ülkemizin doğal güzelliklerine dair bir farkındalık yaratmanın yanında, kendi yaşamını Güzelleştirmek ve Sağlıklı Kalmak için Doğada Uzun Mesafe Yürüme Sporu Yapmayı canı gönülden seven amatör ruhlu doğa sporcularından oluşmuş bir arkadaş topluluğudur.
Doğada Uzun Mesafe Yürüyüşleri doğada her türlü arazide uzun mesafelerde tempolu yürüyebilme, tırmanma ve inme tecrübesi olan ve kondisyonu çok iyi yürüyüşçüler içindir. Çok Zor bir spordur. Ekipteki herkes bunu bilerek hareket eder.
Bir eğlence, kültür, doğa ve meşhuriyet gezisi, mangal, yeme-içme TURU değildir. TUR organizasyonları ile karıştırılmamalıdır.
Her bir rotamız başlangıç saatinden bitiş saatine kadar efor gerektiren, çok ciddi doğa sporları aktivitesi içermektedir.



Sevgili dostlarım
Covid-19 virüsünden en üst seviyede sakınarak elimizden geldiği kadar hem kendi hem de sevdiklerimizin sağlığını korumaya aynı zamanda da rutin koşturmalar arasında günlük yaşamımızı sürdürmeye çalışıyoruz. "Evde Kal"mayın arkadaşlar. Çıkın kalabalık yerleden uzakta dolaşın, temiz hava alın. Kanınızı tazeleyin. Çünkü Covit 19 virüsünün en çok sevdiği ortam birbirine yakın insanların bulunduğu kapalı mekanlardır. Bu tür ortamlarda keyifle çoğalmakta ve süratle yayılmaktadır. " Evde Kal " sloganını şöyle güzelleştirmek istiyorum.
" Lütfen Maskeni tak. Mesafeni koru. Girmek zorunda kalacağın kapalı yerlerde çok kalma. Bol temiz hava al. Ortamını sık sık havalandır. Veee sakın gevşeme. "
Şu anda kısıtlamalar biraz esnedi. Hayatımızın ekmek ve su kadar yüzde yüz gereği olan doğa yürüyüşlerimizi önlemlerimizi ödün vermeden en yüksek seviyede tutarak sürdürmeye devam ediyoruz. Bu, kaslarımızı çalıştırma, ruhumuzu dinlendirme, sağlıklı yorulma yürüyüşlerimizi devam ettirerek göbeğinde sıkıştığımız bu zor günleri daha kolay, travmasız, stressiz ve bedensel sağlığımız yerinde geride bırakabileceğimize inanıyoruz... en azından içine girdiğimiz bu bambaşka dünyada nefes alıp vermemizin üzerinden tam bir sene geçti, ruhumuz ve bedenimiz şu ana kadar hayatından son derece memnun.

Evet, sağlıklı kalmak ve uzun yıllar doğayı dolu dolu yaşamak istiyorsak lütfen aşağıdaki yedi maddeye hiç esnetmeden uyuyarak dikkatli ve sağlıklı yaşamayı öğrenelim. Bu günler geçecek. Yeterki siz bittiğinde en az yarayı almış olun.

- Maske, mesafe ve hijyen,
- Sağlıklı bir uyku düzeni,
- Düzenli spor ve egzersiz,
- Açık havada derin nefes egzersizleri,
- Ağırlıklı meyve sebze ürünleriyle beslenme,
- Ağır yemeklerden kaçınma,
- Mutlaka yeşil çay.


Biz yukarıda sıraladığımız sağlıklı kalma kurallarına eksiksiz uymak şartıyla vazgeçilmezimiz olan doğa yürüyüşlerimizi sürdürmeye çalışıyoruz.

Bu hafta ara verdiğimiz Pazar yürüyüşlerimize tekrar dönüyoruz. Karakışı geride bıraktık. Artık bundan sonra doğada, rotalarımızda 1800'lü rakımların altında kar kalmadı. Bolu coğrafyasında, arazinin kuzeyinde kalan kısımlarında 15-20 santimlik kar ile karşılaşacağıımız için bu hafta 1400 lü rakımlardan başlayıp 1970 lerde zirve yapan ve 1000 metrelerde bitecek bir rota yürüyeceğiz. 1900 lü yükseltilerin kuzeyinde kısa metrajlı bir kar kütlesi ile karşılaşacağız Kızılcahamam, Kasımlar köyü - Kasımlar, Hıdırlar Yaylaları - Bozalan Tepesi - Gerede, Haşat Yaylası - Macarlar köyü rotamızda.

Ayrıntılara başlamadan evvel dikkat çekmek istiyorum, doğada yürümek zannedildiği kadar zor, tehlikeli ve korkunç bir spor değildir. Ve fakat bundan kolay olduğu manasını da çıkartmayın. Bilin diye yazıyorum. Vücut sabahtan akşama kadar sakin sakin yürümeye alışkın olmalıdır. Bunun için de kişi şehir hayatında, mümkün olduğu kadar gözlerini açtığı her günü hareketli geçirmelidir.
Pazar sabahı sarının yerinde yarım saatlik molanın ardından yürüyüşmüzü başlayacağı Berçin köyüne gittiğimizde saatlerimiz 08;00 sularında olacak. Erken başlayacağız yürüşümüze. Zaten en güzel olanı da budur. Sabah çok erkenden yola çıkıp, yine çok erkenden yürüyüşe başlamak vücudu tahmininizden çok daha dinç tutan şeydir.
Kasımklar köyüne gelmeden güzel bir sabapta ineceğiz aracımızdan. Rakım 1474. Hazırlıklarımızı tamamladıktan sonra önce 1500 lerde minik ve ardından 1600 lerde daha büyük ikini gölete kadar ormanyolunu takip edeceğiz. İkinci gölden sonra 1400 lü rakımda bulunan mandıra bölgesine orman içinde doğaçlama bir iniş yapacağız. Çok hızlı olacak. Ve sonra kar suları ile çoşmuş bir dere geçerek 1800 lere kadar soluksuz bir çıkışa başlayacağız. Bu çıkışın devamından yine bir başka yayla göletinin yanından geçerek Hıdırlar yaylasında alacağız soluğu. Yaylada kısa bir molanın ardından daha evel birkaç kez daha iyaret ettiğimiz 1940 ile 70 arasında biryerlerde bulunan Bozalan tepesine kadar orman içinde uzun ve dik bir tırmanış ile o özlediğimiz Pazar temposuyla tam burun buruna geleceğiz. Bozalan tepesi günün uzun molasını vereceğimiz nokta olacak. Tepeden sonra önümüzde bir göl daha var. O gölden sonra yine bir çıkış...devamında izleyeceğimiz patika bizi önce bir ormanyoluna ardından da Haşat yaylasına çok ters bir noktadan ulaştıracak. Güzel bir manzarası vardır bu yaylanın. Issızlığın tam göbeğindeyiz. Kısacık bir molanın ardından yıllardır defalarca uğradığımız bu yayladan evvelce hiç girmediğimiz bir yönü tercih ederek ayrılacağız. Yine önce 1800 metreye çıkan ufak bir orman içi tırmanışımız olacak ve sonra tam balık sırtı bir arazide ne sağa ne sola inmeden sırtı takip ederek Gerede, Macarlar köyüne kadar çok keyifli bir iniş yaparak yürüyüşümüzü sonlandıracağız. Bu haftanın Pazar rotasını yürüyeceğimiz bölgede parçalı bulutlu. Yağmur ihtimali yüksek bir hava tahmin ediliyor. Sıcaklık gün içinden en yüksek 10 derece civarlarına ulaşacaktır. Akşam en geç 20:30 da Ankara'da olmamız mecburiyeti nedeniyle rotamızın toplam uzunluğu 20-25 kilometre aralığında kalacaktır.

Pazar yürüyüşlerimizde günümüzün ilk adımdan itibaren aracımıza ulaşıncaya kadar bütün saniyelerinde bol oksijenle yüklü doğayı dolu dolu yaşayıp orman içlerinde doğaçlama vadi çıkış ve inişlerinin peş peşe sahne alacağı program boyunca yürüyüş tempomuza göre en az 20en fazla 25 kilometreyi arkamızda bırakacağız.

covid-19 salgını çok ciddi bir dünya sağlık sorunudur. Alışmayın, alıştığınızı düşünmeyin.
" Ben hafif atlatırım.." demeyin. ve fakat öte yandan kendinizi de kapatmayın. Hijyen, kişilerle fiziki mesafe ve temas hususunda Yüksek dikkat salgından korunmak için uzmanların önermiş olduğu kuralların başında geliyor. Biz de bu kurallara uyarak sınırlı sayıda katılımcı ile doğada yürüme, spor yapma etkinliklerimize devam etmeye çalışıyoruz. Aracımızda fiziki mesafe kurallarına uygun olarak herkes maskeli, bol kolonyalı ve tek olarak seyahat edecektir.


Yürüyüşlerimizde herkes kendi kumanyasını getiriyor. Bu nedenle çantamıza, yedek maske, sabah kahvaltısı ve öğlen molasında yemek için sandeviç, yürürken canımız çektikçe yemek için yeşil ya da siyah zeytin, gofret, çikolata ya da meyve ve en az 2 litre su koyuyoruz. Yağmurluğumuz yaz kış her şartta mutlaka çantamızda bulunuyor.

Hareket saatimiz sabah 05:30 ve hareket noktamız aynıdır.
Kızılay'dan sabah 05:30'da çıkarız yola. Kahvaltı durağımız Sarının yeri olacaktır..


Uyarı - 2
Çok doğaldır bir maniniz çıkar ve daha evvelce katılacağınızı bildirdiğiniz etkinliği iptal etmek istersiniz, lütfen çekinmeden vakitlice iptal ediniz. Etkinlikten önceki gün saat 18:00'den sonra, gecenin kör saatinde ya da yürüyüş gününün sabahında keyfi olarak katılımını iptal edenler rehber tarafından çıkmamak üzere "bir daha yüzü görülmeyecek, sesi dahi duyulmayacaklar" listesine alınır.

Lütfen unutmayın; Pazar doğa yürüyüşlerimizde amaç kişinin tek başına ya da bu alanda faaliyet gösteren ticari işletmelerin hiç bir zaman içine giremeyeceği orman dokularını mevsimin tam da göbeğinde en taze heyecan dolu şekliyle, her adımından büyük keyif alacağı bir coğrafya ve yükseltide hayatının rutini haline getirdiği gibi mümkün olduğu kadar başlangıçtaki ilk dakikadan bitiş noktasına kadar amatör duygular içinde hem güzel manzaraları doya doya iliklerine işlemek hem gün boyu orta şiddette bir spor yapmak ve hem de şehir hayatının ruhuna yapıştırdığı kötü kırıntıları yüksek bovis değerleri ile rehabilete atmek, günü ve tabi ki hayatı enerji dolu, heyecanlı bir şekilde yaşamaktır.

Pazar Doğa yürüyüşlerinin zorluk derecesi;
Doğa yürüyüşleri alışkın olmayan birisi için başlangıçta zor bir spordur. Çünkü sabah saat 09:00 ile akşam 17:00 aralığında, gün boyu neredeyse hiç durmadan yirmi kilometrelik engebeli bir arazide yürümek zordur. Ve fakat düzenli doğa yürüyüşü yapan insanlar bir müddet sonra nikotin bağımlılığı gibi böylesi yürüyüşlerin bağımlısı olmaktadırlar. Doğada doğaçlama yapılan iniş ve çıkışlar kimi zaman zordur, kimi zaman da kolay, fakat her şekilde de doğaya ayırdığınız o en kutsal gününüzün en güzel anlarıdır.

Doğa yürüyüşleri kesinlikle bir " her kim katıldıysa o kişiyi hoş tutma, eğlendirme " etkinliği değildir. Doğada Tur atılmaz. Yürüyüşçüler her zaman kendilerini orta ile zor arasında bir yürüyüşe hazırlıklı olarak gelirler. O gün o ortama bedenini yorarak ruhunu dinlendirmeye gelmiş hiç kimse "hiç böyle bir yürüyüş ummuyordum.. mahvoldum...öldüm...bittim..." söylem ve serzenişleriyle rahatsız edilmez.

Şehir içinde düzenli yürüyenler, oradan oraya koşturanlan, hareketli bir yaşamı olanlar için daha evvel doğa yürüyüşü yapmamış olsalar bile doğa yürüyüşlerinde başarılı olurlar. Ama unutulmamalı ki yine de zorlanacaklardır.

21 Mart 2021 ; Pazar  Herzamanki gibi Kızılay'da buluşma ve hareket saati 05:30


Doğa Yürüyüşlerine Katılmadan Evvel " Dikkat " Başlığı Altındakileri Mutlaka Okuyun.


Başlama saati : 08:30
Bitiş saati : 17:00
Ankara'ya varış : 20:30
Toplam; 22-27 Kilometre aralığındadır.

Günübirlik Yürüyüş için Lazım Olan Malzemeler ;
- 30 Lt'lik Sırt Çantası
- Bileklikli Yürüyüş Botu,
- Kış dönemi Polar, yedek Sweet, Mont, Yelek, Çorap
- Eldiven, bere..
- Yağmurluk
- Kafa feneri ya da el feneri, yedek pil
- Düdük
- Öğlen saatlerinde yemeye atıştırmalıklar. Kuruyemiş, çikolata, meyve vs..