14 Ocak 2021 ; Perşembe Doğa Yürüyüşü
"Işıkdağı geçidi - Kisecik Yaylası - Hıdırlar Yaylası - Menteşler"



14 Ocak 2021 ; Perşembe Doğa Yürüyüşü
"Işıkdağı geçidi - Kisecik Yaylası - Hıdırlar Yaylası - Menteşler"



Uyarı - 1
yenirota ticari amaç ile hareket eden Resmi ya da Gayr-ı Resmi Günübirlik, Paket Turlar düzenleyen Turizm Şirketi değildir. Herhangi bir birliği, kuruluşa ve federasyona üye değildir. Dağcılık yapmaz.
Ülkemizin doğal güzelliklerine dair bir farkındalık yaratmanın yanında, kendi yaşamını Güzelleştirmek ve Sağlıklı Kalmak için Doğada Uzun Mesafe Yürüme Sporu Yapmayı canı gönülden seven amatör ruhlu doğa sporcularından oluşmuş bir arkadaş topluluğudur.
Doğada Uzun Mesafe Yürüyüşleri doğada her türlü arazide uzun mesafelerde tempolu yürüyebilme, tırmanma ve inme tecrübesi olan ve kondisyonu çok iyi yürüyüşçüler içindir. Çok Zor bir spordur. Ekipteki herkes bunu bilerek hareket eder.
Bir eğlence, kültür, doğa ve meşhuriyet gezisi, mangal, yeme-içme TURU değildir. TUR organizasyonları ile karıştırılmamalıdır.
Her bir rotamız başlangıç saatinden bitiş saatine kadar efor gerektiren, çok ciddi doğa sporları aktivitesi içermektedir.



Sevgili dostlarım
Kısıtlamalar bir müddet daha böyle devam edecek. Elbette ki " Evde Kal " sloganı Covid-19 virüsü ile mücadelede kullanılan en yanlış sloganlardan birisidir. Çünkü virüs en çok kapalı ortamlarda çoğalmakta ve süratle yayılmaktadır. O sloganı şöyle güzelleştirmek istiyorum. " Lütfen Maskeni tak. Mesafeni koru. Kapalı yerlerde çok kalma. Ve gevşeme. "
Hayatımızın ekmek ve su kadar yüzde yüz gereği olan doğa yürüyüşlerimizi kısıtlamalar sona erinceye kadar haftada bir, Perşembe günleri düzenli olarak sürdürmeye çalışıyoruz. Kaslarımızı çalıştırma, ruhumuzu dinlendirme, sağlıklı yorulma yürüyüşlerimizi devamm ettirerek bu zor günleri daha kolay, travmasız, stressiz ve bedensel sağlığımız yerinde geride bırakabileceğimize inanıyoruz..En azındın içine girdiğimiz bu bam başaka dünyada nefes alıp vermemizin üzerinden neredeyse 10 ay geçti ve ruhumuz ve bedenimiz hayatından memnun.

Evet, sağlıklı kalmak ve uzun yıllar doğayı dolu dolu yaşamak istiyorsak lütfen aşağıdaki yedi maddeye hiç esnetmeden uyuyarak dikkatli ve sağlıklı yaşamayı öğrenelim. Bu günler geçecek. Yeterki siz bittiğinde en az yarayı almış olun.

- Maske, mesafe ve hijyen,
- Sağlıklı bir uyku düzeni,
- Düzenli spor ve egzersiz,
- Açık havada derin nefes egzersizleri,
- Ağırlıklı meyve sebze ürünleriyle beslenme,
- Ağır yemeklerden kaçınma,
- Mutlaka yeşil çay.


Biz yukarıda sıraladığımız sağlıklı kalma kurallarına eksiksiz uymak şartıyla vazgeçilmezimiz olan doğa yürüyüşlerimizi sürdürmeye çalışıyoruz.

Bu hafta Perşembe'nin doğa yürüyüşünde Ankara, Kızılcahamam - Çankırı, Çerkeş sınırında, Işıkdağı geçidinden Kuzey-Batı yönünde keyifli, yorucu ve tempolu bir coğrafya yürüyeceğiz. Işıkdağı geçidi - Kisecik Yaylası - Hıdırlar Yaylası - Menteşler rotamızda.
Sarının yerinde kahvaltıdan sonra yürüyüşümüzün başlayacağı noktaya yarım saatlik bir yolculuğumuz daha olacak. Çok defalar yürüyüşe başladığımız 1600 rakımlı Işıkdağı geçidinde kar örtüsünün sunduğu güzel görüntü eşliğinde hazırlıklarımızı tamamlayıp rotamıza gireceğiz. Önce eski 15-20 santim kar ile kaplı bir dağ yolunu kıvrımlarıyla birlikte yükselerek arkamızda bırakacağız. Kisecik yaylasına geldiğimizde muhtemel kar derinliği biraz daha artacak. Yayla yakınında yol ayrımında karlı göknar ormanına girip biraz da orman içinde doğaçlama 1900'lü metrelere kadar yükselişe başlayacağız. Burada bizi çok güzel karla kaplı, sisli plato görüntüleri karşılayacak. Platodan batı yönünde yolumuza devam ederek Hıdırlar yaylasına geçeceğiz. Molamızı bu yayla yolunda orman içinde bir noktada vereceğiz. Hıdılar yaylasından sonra rotamız yine orman içinde, sakin bir tempoda sürecek. Günün sonlarına doğru da Menteşler köyüne aksiyonlu bir iniş ile bitecek.
Akşam en geç 20:00 da Ankara'da olmamız mecburiyeti nedeniyle rotamızın toplam uzunluğu 20-22 kilometre aralığında kalacaktır.

Perşembe yürüyüşlerimizde de hafta sonlarında yaptığımız gibi günümüzün ilk adımdan itibaren aracımıza ulaşıncaya kadar bütün saniyelerinde bol oksijenle yüklü doğayı dolu dolu yaşayıp orman içlerinde doğaçlama vadi çıkış ve inişlerinin peş peşe sahne alacağı program boyunca yürüyüş tempomuza göre en az 20 en fazla 22 kilometreyi arkamızda bırakacağız.

covid-19 salgını çok ciddi bir dünya sağlık sorunudur. Alışmayın, alıştığınızı düşünmeyin.
" Ben hafif atlatırım.." demeyin. ve fakat öte yandan kendinizi de kapatmayın. Hijyen, kişilerle fiziki mesafe ve temas hususunda Yüksek dikkat salgından korunmak için uzmanların önermiş olduğu kuralların başında geliyor. Biz de bu kurallara uyarak sınırlı sayıda katılımcı ile doğada yürüme, spor yapma etkinliklerimize devam etmeye çalışıyoruz. Aracımızda fiziki mesafe kurallarına uygun olarak herkes maskeli, bol kolonyalı ve tek olarak seyahat edecektir.


Yürüyüşlerimizde herkes kendi kumanyasını getiriyor. Bu nedenle çantamıza, yedek maske, sabah kahvaltısı ve öğlen molasında yemek için sandeviç, yürürken canımız çektikçe yemek için yeşil ya da siyah zeytin, gofret, çikolata ya da meyve ve en az 2 litre su koyuyoruz. Yağmurluğumuz yaz kış her şartta mutlaka çantamızda bulunuyor.

Hareket saatimiz sabah 06:00 ve hareket noktamız aynıdır.
Kızılay'dan sabah 06:00'da çıkarız yola. Kahvaltı durağımız Sarının yeri olacaktır..


Uyarı - 2
Çok doğaldır bir maniniz çıkar ve daha evvelce katılacağınızı bildirdiğiniz etkinliği iptal etmek istersiniz, lütfen çekinmeden vakitlice iptal ediniz. Cuma günü saat 18:00'den sonra, gecenin kör saatinde ya da yürüyüş gününün sabahında keyfi olarak katılımını iptal edenler rehber tarafından çıkmamak üzere "bir daha yüzü görülmeyecek, sesi dahi duyulmayacaklar" listesine alınır.

Lütfen unutmayın; Perşembe doğa yürüyüşlerimizde amaç Cumartesi ve Pazar yürüyüşlerimizde olduğu gibi kişinin tek başına ya da bu alanda faaliyet gösteren ticari işletmelerin hiç bir zaman içine giremeyeceği orman dokularını mevsimin tam da göbeğinde en taze heyecan dolu şekliyle, her adımından büyük keyif alacağı bir coğrafya ve yükseltide hayatının rutini haline getirdiği gibi mümkün olduğu kadar başlangıçtaki ilk dakikadan bitiş noktasına kadar amatör duygular içinde hem güzel manzaraları doya doya iliklerine işlemek hem gün boyu orta şiddette bir spor yapmak ve hem de şehir hayatının ruhuna yapıştırdığı kötü kırıntıları yüksek bovis değerleri ile rehabilete atmek, günü ve tabi ki hayatı enerji dolu, heyecanlı bir şekilde yaşamaktır.

Perşembe Doğa yürüyüşlerinin zorluk derecesi;
Doğa yürüyüşleri alışkın olmayan birisi için başlangıçta zor bir spordur. Çünkü sabah saat 09:00 ile akşam 17:00 aralığında, gün boyu neredeyse hiç durmadan yirmi kilometrelik engebeli bir arazide yürümek zordur. Ve fakat düzenli doğa yürüyüşü yapan insanlar bir müddet sonra nikotin bağımlılığı gibi böylesi yürüyüşlerin bağımlısı olmaktadırlar. Doğada doğaçlama yapılan iniş ve çıkışlar kimi zaman zordur, kimi zaman da kolay, fakat her şekilde de doğaya ayırdığınız o en kutsal gününüzün en güzel anlarıdır.

Doğa yürüyüşleri kesinlikle bir " her kim katıldıysa o kişiyi hoş tutma, eğlendirme " etkinliği değildir. Doğada Tur atılmaz. Yürüyüşçüler her zaman kendilerini orta ile zor arasında bir yürüyüşe hazırlıklı olarak gelirler. O gün o ortama bedenini yorarak ruhunu dinlendirmeye gelmiş hiç kimse "hiç böyle bir yürüyüş ummuyordum.. mahvoldum...öldüm...bittim..." söylem ve serzenişleriyle rahatsız edilmez.

Şehir içinde düzenli yürüyenler, oradan oraya koşturanlan, hareketli bir yaşamı olanlar için daha evvel doğa yürüyüşü yapmamış olsalar bile doğa yürüyüşlerinde başarılı olurlar. Ama unutulmamalı ki yine de zorlanacaklardır.

14 Ocak 2021 ; Perşembe  Herzamanki gibi Kızılay'da buluşma ve hareket saati 06:00


Doğa Yürüyüşlerine Katılmadan Evvel " Dikkat " Başlığı Altındakileri Mutlaka Okuyun.


Başlama saati : 08:30
Bitiş saati : 17:00
Ankara'ya varış : 20:00
Toplam; 20-22 Kilometre aralığındadır.

Günübirlik Yürüyüş için Lazım Olan Malzemeler ;
- 30 Lt'lik Sırt Çantası
- Bileklikli Yürüyüş Botu,
- Kış dönemi Polar, yedek Sweet, Mont, Yelek, Çorap
- Eldiven, bere..
- Yağmurluk
- Kafa feneri ya da el feneri, yedek pil
- Düdük
- Öğlen saatlerinde yemeye atıştırmalıklar. Kuruyemiş, çikolata, meyve vs..